En İyi 10 Gitar Amfi Modellemesi 2021 (VST Plugin)

Bu makalemde en gerçekçi ve en iyi 10 gitar amfi modellemesi 2020 (VST Plugin) söz edeceğim. Bahsedeceğim bu amfi modellemeleri ücretli olacak ve güncel, 2020 yılını kapsayacak

1 6.676

Teknolojinin gelişmesi ile amfi modellemeleri yani amfi pluginlerinin sayısı da arttı. Bu makalemde en gerçekçi ve en iyi 10 gitar amfi modellemesi 2021 (VST Plugin) söz edeceğim. Bahsedeceğim bu amfi modellemeleri ücretli olacak ve güncel, 2021 yılını kapsayacak. Eğer ücretsiz yani tamamen bedava amfi modellemelerine bakıyorsanız da şu konumu inceleyebilirsiniz. Dilerseniz şimdi en iyi 10 gitar amfi modellemesi makalemize geçelim..

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve müziğin de iyice dijitale kayması ile amatör, profesyonel fark etmeden ev stüdyo olayı yaygınlaştı. Bunun en temel nedenlerinden biri de plugin amfi modellemelerinin gerçek amfi kadar iyi sonuçlar verebilmesi. Yani koca amfi kafaları ve kabinler taşımaya gerek kalmadan sadece ses kartı, di box vb aletler ile gitarınızı bilgisayara bağlayıp stüdyo ortamında kayıt yapmışcasına güzel sonuçlar elde edebiliyorsunuz.

En İyi 10 Gitar Amfi Pluginleri

Tabii ki gerçek bir amfinin vereceği hissiyat ile amfi modellemelerinin vereceği hissiyat karşılaştırılamaz seviyede fakat ev ortamında kayıt yapacaksanız farkı ayırt etmek aşırı zor. Amfiden alınan ses dijital ortama aktarıldığı için amfi plugin ile arasındaki fark çok az olmakta. Bu özellikle şarkı kayıt/ses kayıtlarında fazlasıyla işe yaramakta. Şimdi bahsedeceğim En iyi 10 gitar amfi pluginleri ile sanki o amfiye sahipmişçesine kaliteli kayıtlar alabilirsiniz. 2021 yılı için güncel olarak en iyi 10 gitar amfi modellemesinden söz edeceğim.

1- Neural DSP Technologies

Fortin Cali Suite
Fortin Cali Suite

2021 yılı içerisinde en iyi amfi modellemelerine sahip olan şirket hiç kuşkusuz Neural DSP Technologies. Üretmiş olduğu tüm pluginlerin hissiyatları, tepkimeleri aşırı iyi ve bunun yanında kaliteli dolgun ses vermekte. Özellikle kabin mikrofonlaması açısından da en iyilerinden biri diyebilirim. Modlanmış ve signature amfi kafaları kullandıkları için de diğer pluginlerden benzer tonu almak imkansız hale geliyor. Benim kuşkusuz favorim Neural DSP.
Fortin Cali Suite, Archetype: Nolly, Fortin NTS Suite ve Fortin Nameless Suite metal tonlarında çok iyi sonuçlar vermekte. Eğer daha soft bir şeyler bakıyorsanız Archetype: Cory Wong ve Archetype: Abasi pluginlere bakabilirsiniz. Ayrıca Parallax ve Darkglass Ultra Plugin adında çok iyi 2 adet harika bas gitar plugini de barındırıyor. Her plugini birkaç pedal ile birlikte geliyor. Program aşırı özellik vaad etmese de çok kaliteli ve eşsiz olması onu birinci sıraya koyuyor.

Artılar:

  • En yüksek kalitede Ses
  • Hissiyat/tepkime bakımından çok çok iyi
  • Kabin mikrofonlaması ve iki kabin mixleme konusunda çok başarılı
  • Pedal ve efektler bulunuyor
  • Custom IR yüklenebiliyor

Eksiler:

  • Diğer pluginlere göre fiyatı pahalı sayılabilir. Aslında aynı fiyat bandında sayılabilirler fakat aynı fiyata sahip pluginler birkaç amfi kafa modellemesi sunarken Neural DSP pluginleri 1 veya 3 arası amfi kafası içermekte ve bu da plugine göre değişmekte. Bu yüzden pahalı olarak değerlendirilebilir
  • Standalone modu yok, yani bir DAW programı ile kullanılması gerekiyor. Daw Nedir? diyorsanız Dijital Ses İşleme İstasyonu (DAW) Nedir?” adlı makaleden yazımı okuyabilirsiniz.

2- Bias FX 2 (Positive Grid)

Aslında birinci sıraya Bias FX 2 mi yoksa Neural DSP mi koysam diye kararsız kaldım. İkisinin de birbirinden üstün özellikleri var. Mesela Bias FX 2‘de çok fazla amfi modellemesi ve kabinler bulunuyor. Neural DSPde ise aldığınız 1 plugini 1 amfi kafası olarak düşünebiliriz. Bias FX 2‘de 2 amfi modellemesini ve kabinlerini mixleyip çok daha dolu bir ses elde edebiliyorsunuz. Yani bir Marshall amfi ile Mesa Boogie amfiyi karıştırabiliyorsunuz hatta 2 ayrı kabin de belirleyebiliyoruz. Hatta hatta bu kabinlere yine birden fazla mikrofon da koyabiliyorsunuz. Bu sayede çok daha ton türetme seçeneğiniz oluyor önünde. Bunun yanında Noise Gate dediğimiz gürültü engelleme özelliğine sahip en iyi 2 pluginden biri. Özellikle Türkiye şartlarında topraklama olmayan ev sayısı fazla iken Noise Gate ile 0 dip gürültüsü ile kayıt yapabiliyorsunuz. (Noise fare açtıkça ton ve hissiyatı etkiliyor tabii)

Bahsetmeye değer bir özellik de ToneCloud adı verilen bulut sistemi. ToneCloud sisteminde programı kullanan herkes kendi yapmış oldukları preset yani ayarlarını diğer insanlar ile paylaşabiliyorlar. Bu sayede ToneCloud üzerinden başkalarının yapmış olduğu tonlara ulaşabiliyorsunuz. “Metallica Black Album Tone“, “Pantera Tone” “David Gilmour Solo Tone” vb. çoğu grup, albüm ritim veya solo tonlarına erilebilmek mümkün oluyor. Programı kullanan herkesin buluta preset paylaşabilmesi sayesinde zengin içerik çıkıyor.

Birde bahsetmeye değer olarak Guitar Match adında gitar eşleşmesi olarak adlandırabileceğimiz bir özellik bulunuyor. Les Paul kasa gitarınızdan strat tonu yakalayabiliyorsunuz veya strat gitarınızdan Les Paul tonu çıkarabilmeye yarıyan etkili sistem. Çok über bir şey olmasa da bir yenilik olarak diyebiliriz elbet.

Artılar:

  • Yüksek kalite ses
  • Çok fazla amfi kafa, kabin, mikrofon, pedal ve efekt seçeneği
  • 2 amfi, kabin, mikrofon vs mixleyebilme ve pedalları istediğiniz yere koyabilme (Kendi setupınızı özgürce yapabilme)
  • ToneCloud sistemi ile paylaşılan presetleri kullanabilme
  • Harika etkiliği Noise Gate özelliği
  • Guitar Match (Gitar eşleşme) özelliği ile gitarınızı belli gitarlara uyarlayabiliyorsunuz
  • Loop özelliği ile kısa saniye bir riff kaydedip onu döngüye sokup üstüne bir şeyler çalabilirsiniz
  • Standalone modu ile bilgisayarınızda DAW programı olmasa bile kullanabilirsiniz

Eksiler:

  • Sanırım çok kapsamlı ve dolu olmasından dolayı pluginlerin arasında en fazla sistem isteyen ve ram kullanan amfi modellemesi
  • Tam anlamıyla programdan yararlanabilmeniz için en üst sürüm olan “Elite” almanız gerekiyor. Standard ve Professional sürümler çok kısıtlayıcı

3- STL Tones

STL Tones _ STl ToneHUB
STL Tones _ STl ToneHUB

Daha çok high gain amfi modellerine yoğunlaşan STL Tones firması benim için 3. sırada. Metal/Djent müzik türlerinde başarılı pluginler çıkarmış olan bu firma özellikle çıkarmış oldukları STL Tones Tonehub, STL Tones Andy James pluginleri ile gayet başarılı sonuçlar elde ettiler. Ayrıca Andy James‘in bu gitar amfi modellemesi ile şarkılar kaydettiğini de belirtmekte fayda var.

Artılar:

  • Metal/Djent vb. türlerde başarılı sonuçlar
  • Fazla preset seçeneği
  • Uygun fiyat
  • 2 amfi kafasını mixleyebilme
  • Standalone kullanılabilir
  • Pedal, efekt seçenekleri
  • Custom IR yüklenebiliyor

Eksiler:

  • Clean tonları diğer pluginlere göre zayıf olduğunu düşünmekteyim.
  • Kabin seçebiliyorsunuz fakat konumlandırma yapamıyorsunuz

4- Joey Sturgis Tones (JST)

Doğrusunu söylemek gerekirse JST‘nin ürettiği pluginlere genel olarak hayranım. Çoğu Joey Sturgis pluginlerini mix aşamasında kullanırım. Gitar amfi modellemelerini de gayet başarılı buluyorum fakat kendilerini 4. sıraya alıyorum. STL Tones pluginleri daha uygun fiyatlı olduğundan dolayı 3. sırada. Kalite olarak birbirlerine benzerler diyebilirim. Özellikle JST ToneForge Misha Mansoor plugini ile çoğu tarzda müzik yapabilirsiniz. Amfinin biraz tight yapısı var. Bu biraz zevk meselesi olsa da diğer pluginler kadar çok dolgun ses için quadtracking yapmak gerekebilir. Tight yapısından dolayı sert ama hafif metal müzikler yapılabilir.

Artılar:

  • Pedal ve efektler bulunduruyor
  • EQ / Compressor sistemi mevcut
  • Custom IR yüklenebiliyor

Eksiler:

  • Yüksek fiyat (indirim zamanları beklenmeli)
  • Kabin seçebiliyorsunuz fakat mikrofon konumlandıramıyorsunuz

5- Mercuriall Audio Software

Mercuriall Audio Software- Euphoria
Mercuriall Audio Software- Euphoria

Öncelikle 4-5 ay önce çıkarmış oldukları The Tone Machine olarak adlandırdıkları Euphoria pluginini denemedim fakat görünüş açısından yola çıkarak hem arayüzde hem de teknolojilerinde çok ilerleme kaydettikleri kesin. Ben daha çok eski çıkarmış oldukları pluginlerden (Reaxis, Mercuriall u530) yola çıkarak bu listeye dahil ettim. Fiyat ve kalite bandında gayet uygun. Üstelik Türk gitarist Fırat Öz tarafından bu plugin çoğu kayıtlarda kullanmakta olup singature artistlerden biri. Daha fazla plugini olsa 4. sıraya bile koyabilirdim açıkçası çünkü gerçekten kaliteli bulmaktayım. 4. sırada olmamasının tek nedeni tercih edilebilecek plugin sayısının az olması.

Artılar:

  • Uygun fiyat
  • Kabinde mikrofon konumlandırma olarak gayet başarılı

Eksileri

  • Seçilebilecek plugin sayısı az
  • Arayüz maalesef kötü ve karmaşık

6- ML Sounds Lab

ML Sounds Lab kaliteli kabin IR ve kabin IR mixleri yapan bir firmadır. Günümüzde ise yeni yeni amfi modellemeleri yayınlamaya başlayan ML Sounds firmasını gayet başarılı bulmaktayım. Üstelik ilk çıkardıkları amfi modellemesi olan Amped Roots amfisinin bedava sürümü de bulunuyor. Çoğu müzik türüne uygun plugin çıkaran ML Sounds Lab pluginleri uygun fiyattan ötürü denemeye değer buluyorum. Eski yıllarda çıkmış eski teknolojilere sahip pluginlerden iyi olduğunu düşünüyorum.

Artılar:

  • Pedal ve efekt barındırıyor
  • Uygun fiyat
  • Custom IR yüklenebiliyor
  • Kabin seçebiliyorsunuz fakat mikrofon konumlandıramıyorsunuz

Eksiler

  • Daha gelişebilirler

7- Guitar Rig 5 Pro (Native Instruments)

Guitar Rig 5 Pro (Native Instruments)
Guitar Rig 5 Pro (Native Instruments)

Türkiyede en çok bilinen gitar amfi modellemesi hiç kuşkusuz Guitar Rig 5‘tir. Native Instruments tarafından geliştiren Guitar Rig 5 gerçekten çıktığı yıla kıyasla çok iyi sonuçlar vermektedir. Native Instruments‘i VST enstrümanlarda en iyisi diyebiliriz. Bu konudaki tecrübesini amfi modellemesinde de aktıran firma gerçekten hissiyat anlamında çok iyi tepkime vermektedir. Hatta bana kalırsa Bias FX 2‘den sonra en iyi hissiyat/tepkime Guitar Rig pluginine aittir.
Ayrıca Noise Gate yani gürültü önleme konusunda da en iyi plugin olarak görmekteyim fakat dolgunluk açısından günümüzde bence sınıfta kalıyor. Ben lead gitarlarda hala Guitar Rig kullanabilmekteyim.

Artılar:

  • Harika hissiyat/tepki. Tuşenize iyi yanıt veriyor
  • Noise Gate özelliği çok çok iyi. Tona çok az etki ederek yüksek gürültü önleme elde edebiliyorsunuz. Bence bu pluginlerin arasında en iyisi.
  • İçinde çok fazla amfi modellemesi, efekt ve pedal bulunuyor.
  • Kabin mikrofonlama ve mikrofon konumlandırma

Eksiler:

  • Fiyatı aşırı pahalı
  • Teknolojisi bence günümüzde geri kaldı. Sesler kaliteli olsa da özellikle high gain amfiler dolgun gelmiyor. Bu konuda günümüzde çıkan pluginler daha iyi sonuç veriyor.

8- Amplitube 4 (IK Multimedia)

Amplitube 4 plugini de Türkiye içerisinde en çok bilinen amfi modellemelerinden biri olsa da açıkçası programa karşı hiçbir zaman ısınamadım fakat bu program da tercih edildiği ve yine belirli bir kalitenin üstünde olduğu için Top 10 listesine girmeyi başarıyor. Üstelik kendi içerisinde de bir DAW bulunduruyor. Bu sayede bir şarkı yapabilir, üstüne kayıt alabilir veya backingtrack üstüne çalışabilirsiniz. Bu hiçbir pluginde olmayan bir özellik.
Ben bu programın da tıpkı Guitar Rig gibi teknolojisinin eskidiğini düşünmekteyim fakat elbette tercih edilebilir.

Artılar:

  • İçerisinde DAW barındırması
  • Çok zengin amfi, pedal ve kabin içeriği
  • Kabinleri mikrofonlamak ve konumunu belirlemek

Eksiler:

Teknolojinin eski olduğunu ve high gain amfilerin çok dolgun olmadığını düşünüyorum.

10 – Overloud TH-U

TH U%20Full 0
Overloud TH3-U

Açıkçası Guitar Rig, Amplitube 4 gibi pluginlerden çok daha kaliteli olsa da listenin en pahalı plugini Overloud TH-U. 300$ fiyatı maalesef ki beni bu listemin sonuna koyma durumuna itti. Sonuç olarak kalite kadar fiyatı da elbet önemli. Genel bir değerlendirme üzerinden sıraladığım için listenin sonunda. Üstelik başarılı ve çok dolgun high gain modelleri bulunuyor. Çokça amfi ve kabin bulunduran bu plugin kalite bakımından 3. ile 5. sıra arasında bulunsa da yüksek ücreti büyük bir eksi katıyor.

Artılar:

  • Amfi modellemeleri kaliteli
  • Çok sayıda amfi modellemesi, kabinler, pedallar ve efektler bulunuyor
  • Çok fazla preset bulunuyor
  • Düşük sistem gereksinimi istiyor, fazla sistem tüketmemekte

Eksiler:

  • Yüksek fiyat etiketi (Listenin en pahalısı)
  • Kötü sayılabilecek karmaşık bir arayüz

Bu makalemde kendi tecrübelerim ve deneyimlerim ile size en iyi 10 gitar amfi modellemesi konusundan bahsetmiş oldum. Bu sıralama ve görüşler tamamen benim kişisel görüşlerimdir. Sıralama olarak kalite, fiyat, sunulan içerik olarak değerlendirmiş ve sıralamaış bulunmaktayım.
Elbette görüş farklılıkları olacağı için satın almadan önce Youtube üzerinden videolar değerdirilmeli veya demo-trial sürümler denenmelidir. Kullanmadığım ve listede olmayan pluginler elbet ki var fakat bana göre en iyi 10 gitar amfi modellemesi listesi budur. Siz neler düşünüyorsunuz? Hangi amfi modellemelerini kullanıyorsunuz? Kullandığınız amfi modellemesi hakkında yorumlarınız neler veya hangileri ilginizi çekiyor? Görüşlerinizi, düşüncelerinizi yorumlar kısmından belirtebilirsiniz.

  1. ramazan0320 diyor ki;

    çok merak ettim indirmek istşiyorum

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız