Dijital Ses İşleme İstasyonu (DAW) Nedir?

Müzik teknolojilerine ufaktan girelim. Dijital Ses İşleme İstasyonu (DAW) Nedir? Ne işe yarar? DAW programları. Digital Audio Workstation hakkında bilgiler…

0 2.176

Günümüzde müzik teknolojileri de hızla gelişmektedir. Peki bu Dijital Ses İşleme İstasyonu (DAW) Nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır? DAW programlarına örnekler ve çalışma mantığı gibi bir çok soruya yanıt vereceğim.

İlk olarak DAW Nedir? ‘i açıklayarak konumuza giriş yapalım. DAW, Dijital ortamda sesleri kayıt etmek, düzenlemek, üzerinde oynamak ve karıştırmak için kullanılmakta olan program arayüzünün genel adıdır. Türkçe açılımı Dijital Ses İşleme İstasyonu, İngilizce dilindeki açılımı ise Digital Audio Workstation ‘dur. Bu programlar Windows, Linux ve Mac işletim sistemleri üzerinde kullanılmaktadırlar ve müzik prodüksiyonluğunda olmazsa olmaz haline gelmiştir.

Günümüzde ücretli & ücretsiz, açık kaynak kodlu & kapalı kaynak kodlu bir çok DAW programı bulunmaktadır. Kullanım alanına ve ihtiyaçlara göre tercih edebileceğiniz sayısız program bulunmaktadır. Bu makalemizde hem ücretsiz hem de en popüler olan DAW programlarından da bahseceğim ama öncelikle DAW programları ile neler yapılabilir bunu daha da açayım.

DAW Nedir? Örnek DAW Programı: Cockos Reaper
DAW Nedir? Örnek DAW Programı: Cockos Reaper

DAW programları ses kayıt etme, ses üretme, düzenleme, üzerinde oynamalar yapma, kırpma-biçme-ekleme yapabilme, miksleyebilme, mastering, aranjman, notasyon gibi bir çok işlem yapabileceğiniz bir arayüz sunar. Yani DAW müzik üretebilmenizi sağlamaktadır diyebiliriz. Bu programlar gücünü kullanmış olduğunuz bilgisayardan alır. Yani kayıt yapabilmek, aldığınız kayıtlara efektler ekleyip düzenleyebilmek işlem gücü ister. Kullandığınız işletim sistemi, ram, işlemci hatta depolama alanınız önemli bir faktördür.

Yaygın Olarak Kullanılan DAW Programları

Kullanabileceğiniz bir çok DAW programları bulunmakta. Hepsinin kullanım amaçları ve kullanım biçimleri farklı olduğundan dolayı en iyi DAW programı sorusu kişiden kişiye çok farklılık gösterebilmekte. Bu yüzden sizlere yaygın olarak kullanılan daw programları listesini vereceğim. Çünkü kimisi sadece hobi amaçlı müzik üretmek, düzenlemek isteyebiliyor, kimisi bir film veya tv yayınının ya da bir videonun SFX yani ses efektleri ve düzenlemesini isteyebiliyor. Kimisi canlı performans odaklı bir şeyler isteyebiliyor. Kimisi sadece sanal ensturmanlar üzerinden müzik üretmek isteyebiliyor… Yani istekleriniz, işletim sisteminiz, yapmayı planladıklarınız ve daha bir çok şey sizin DAW programı seçmenizi etkileyebiliyor. Aşağıya bazı yaygın olarak kullanılan DAW programları isimlerini bırakıyorum. Sıralama tamamen rastgeledir ve bu listede hem çok kapsamlı hem de çok basit program da bulunacak.

  • Presonus Studio One
  • Steinberg Cubase
  • Apple Logic Pro
  • Avid Pro Tools
  • Cockos Reaper
  • Adobe Audition
  • Image-Line FL Studio
  • Cakewalk Sonar
  • Ableton Live
  • Audacity
  • Magix Samplitude

Yukarıda yaygın olarak kullanılan DAW programlarından bahsettim. Bazıları ücretli, bazıları da ücretsiz. Kimi program sadece Mac uyumlu kimi program ise hem Windows hem Mac işletim sistemini desteklemektedir. Kimisi çok basit kimisi de bir aşırı derece detaylı.

Şahsen ben basit, etkili ve ücretsiz olmasından dolayı Cockos Reaper kullanmaktayım. www.reaper.fm sitesi üzerinden programa ulaşabilir, detaylı bilgi alabilir veya indirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız