Açıklıyorum: noopener, noreferrer, nofollow Etiketleri

Bu yazımda rel=”noopener noreferrer nofollow” etiketlerinin ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını ve seo ile ilişkisini (seo etkiler mi) anlatıyorum.

0 3.516

Web sitesi geliştirme veya Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile ilgileniyorsanız mutlaka bilmeniz gereken bu etiketler WordPress 4.7.4 sürümü ile de iyice yaygınlaşmış ve hayatımıza girmiş bulunuyor. Peki bu noopener ve noreferrer etiketleri tam olarak nedir ve ne işe yaramaktadır? Nofollow etiketi ne olacak? Gelin bu üç rel etiketini (noopener, noreferrer, nofollow) detaylıca açıklayalım.

Rel= Etiketlerini Tanıyalım

Öncelikle bu üç etiketin (noopener, noreferrer, nofollow) temel kavramlarını anlamamız gerekiyor. Bunlar birer rel= etiketidir, HTMLde kullanılır. Özellikle SEO işiyle uğraşanlar ve websitesi geliştirenler NoFollow etiketine aşinadır mutlaka. Şimdi bu üç rel= etiketinin de kullanıldığı bir bağlantı yapısını inceleyelim.

(Örnek: İlker İleri Sitesine Gitmek İçin Tıklayın)

<a href="https://www.ilkerileri.com" target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow">İlker İleri Sitesine Gitmek İçin Tıklayın</a>

_blank değeri, bağlantının yeni bir sekmede açılmasını sağlar.
noopener ve noreferrer etiketleri yeni sekmede açılan bağlantılarda kullanılmaktadır.
(Nedenini aşağıda detaylı anlatımda bulacaksınız.)

noopener Nedir?

Bu etiket aslında tarayıcı tabanlı bir güvenlik açığına karşı geliştirildi. target=”_blank” değeri bulunan bağlantılar window.open() nesnesi kullanmaktadır. Hackerlar açılan yeni pencere veya sekmedeki bilgileri bulunan bir açıktan dolayı kontrol edebiliyor hatta hatta değiştirebiliyorlar. Özellikle e-ticaret sitelerinde kredi kartı bilgileri bu sayede rahatça ele geçirilebiliyor.

Bağlantıda noopener etiketi kullanıldığı taktirde window.open() nesnesi kullanılmıyor ve yeni açılan sayfanın kendisini açan sayfaya ait değişkeni sıfırlanamasını bildiriyor. Bu sayede açılan yeni sayfa, önceki sayfa hakkında bilgi sahibi olamıyor.

noreferrer Nedir?

İngilizcesinden de anlaşılacağı üzere vermiş olduğunuz bağlantıya referans olmadığınızı belirtir ve window.opener nesnesini kullanmaz. Noreferrer etiketi biraz kafa karıştırıcı diyebiliriz. Bunun sebebi yanlış anlaşılmaya çok müsait olmasından kaynaklı. Nofollow mantığına benzerlik gösterdiği için nofollow etiketi yerine kullanılması kesinlikle yanlıştır. Çünkü referans olmama durumunu arama motoruna değil, tarayıcıya belirtmektedir. Yani şöyle;

noreferrer etiketi kullanılan bağlantıya tıklanıldığında yönlendirici site bilgileri gizlenecektir. Diğer bir deyişle kullanıcıların hangi site aracılığıyla bu sayfaya geldi bilgisi gizlenmekte.
Hatta daha açıklayıcı örnekle pekiştirmek gerekirse Google Analytics, bağlantının bir yönlendirme olarak değil doğrudan trafik olarak görmektedir.

nofollow Nedir?

2005 yılından beri kullanılmakta olan bir etikettir. Nofollow etiketi, Google’a ilgili bağlantının güvenilir olup olmadığı ile ilgili bilgi verir. Google‘a bağlantıyı takip etme veya tavsiye etmiyorum anlamında olarak kullanılmaktadır. Bu sayede zararlı veya sonradan zararlı hale gelmiş site sizin sitesine herhangi bir zarar vermiyor ve sıralamanıza bir etki etmiyor. SEO ile etkilidir. Bu yüzden güvenmediğiniz link çıkışlarında mutlaka nofollow etiketi kullanılmalıdır.

Gördüğünüz üzere noreferrer ve nofollow etiketleri birbirinden apayrı etiketlerdir. noreferrer, SEO etkisi bulunmayan güvenlik amacıyla ortaya çıkmış tarayıcı tabanlı bir etikettir fakat nofollow direkt olarak arama motorlarına sinyal göndermektedir.

noopener, noreferrer, nofollow Etiketlerinin Seoya Etkisi

noopener ve noreferrer etiketlerinin SEO‘ya olumlu veya olumsuz bir katkısı bulunmamaktadır. Sadece güvenlik amaçlı tarayıcı tabanlı bir etikettir ve özellikle e-ticaret siteleri başta olmak üzere tüm sitelerde kullanılması tavsiye edilir.
Google‘da çalışmakta olan John Mu‘nun Redditteki şu mesajını inceleyebilirsiniz. Google düz bir link (bağlantı) olarak kabul etmektedir.

nofollow etiketi, 2005ten beri kullanılan ve SEO etkisi olan bir etikettir. Direkt olarak arama motorlarına sinyal gönderir. Paylaşmış olduğunuz bağlantı belli bir zaman sonra zararlı site hale gelirse siteniz de etkilenir ve arama motorlarındaki sıralamanızda düşmenize neden olur. Nofollow etiketi sayesinde siteniz bu durumlardan etkilenmez.
Aynı zamanda Google ve diğer arama motorları sponsorlu linkler ve sitedeki reklamlarınızda nofollow etiketinin kullanılması gerektiğini söylemektedir.

Sonsöz

noopener, noreferrer, nofollow Etiketleri
noopener, noreferrer, nofollow Etiketleri

rel=”noopener”
_blank değeri kullanarak yeni sekme veya pencerede açılan tüm bağlantılarda kullanmanız gerekmektedir. Kullanmadığınız takdirde sitenizde güvenlik açıkları yaşanabilir. Kötü amaçlı kişiler window.open() nesnesinde bulunan bir açıktan dolayı sekmedeki bilgilere erişebilir ve hatta değiştirebilirler. SEO‘ya etkisi yoktur, tarayıcı tabanlı güvenlik amaçlı bir etikettir.

rel=”noreferrer”
noopener etiketi ile benzerlik göstermektedir. Açılan pencereye referans olmadığınızı tarayıcıya bildirir. Bu sayede yönlendiren sitenin bilgileri gizlenir. window.open() nesnesi kullanılmaz. noopener etiketi ile aynı anda kullanılabilir. (Hatta aynı anda kullanılmasını öneririm) SEO‘ya etkisi yoktur, tarayıcı tabanlı güvenlik amaçlı bir etikettir.

rel=”nofollow”
Arama motorlarına “bu bağlantıyı takip etme” veya “tavsiye etmiyorum” anlamında sinyal gönderir. Zararlı site linklerinden dolayı arama sonuçlarında sıralama kaybı yaşamanızı engeller. Yukarıdaki etikerler tarayıcı ile ilişkiyken nofollow etiketi arama motorları ile ilişkilidir. SEO etkisi vardır.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız