Flac Nedir? Flac Müzik Nedir? Flac MP3 Farkı

Peki Flac nedir? Flac Müzik nedir? Bugün bu konudan bahsedeceğiz ve bunların yanında Flac ile Mp3 farkını, Flac mı Mp3 mü gibi ekstra konulara da değineceğiz.

2 5.767

Müzik araştırırken mutlaka Flac uzantılı müziklere denk gelmişsinizdir. Deezer gibi platformlar Flac kalitede müzik de sunmaktadır. Peki Flac nedir? Flac Müzik nedir? Bugün bu konudan bahsedeceğiz ve bunların yanında Flac Mp3 farkı nedir? Flac mı Mp3 mü? gibi ekstra konulara da değineceğiz. Detaylı analizler ve açıklamalarla şimdi konumuza geçelim.

Flac Nedir?

Flac Nedir? Flac Müzik Nedir?
Flac Nedir? Flac Müzik Nedir?

Detaylara ve mp3 ile arasındaki farka geçmeden önce Flac nedir? sorusundan başlayalım. Flac bir ses formatıdır (codec) ve açılımı Free Lossless Audio Codec ‘tir. Açık kaynak kodludur ve ücretsizdir. Dosya uzantısı .flac olmaktadır. Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan flac codec bize sesleri kayıpsız olarak sıkıştırmaktadır. Bu sıkıştırmalar %50 hatta %60 oranlara kadar ulaşabilmektedir. Böylelikle 70MB boyutunda olan müzik kayıtları hiçbir kayıp yaşanmadan 30MBlara kadar düşürülebilmektedir. Özetlemek gerekirse Lossless müzik formatıdır Flac. Resmi web sitesi: https://xiph.org/flac/

Düşük dosya boyutu ile kayıpsız yüksek kalite ses sunabilen flac codeci özellikle müziklerde sıkça kullanılmaya başlanılmıştır ve bir çok oynatıcılar, playerlar artık flac müzik desteklemektedirler. Bu yüzden günümüzde flac müzikler oldukça yaygınlaşmış ve sıkça da aranmaktadır.

Dijital servisler bile albümlerin cdsini ve mp3 formatını sattığı gibi flac uzantılarını da satabilmekte veya dinletebilmektedirler. Örneğin Amazon üzerinden flac müzik satın alabilir aynı şekilde Deezer platformundan da flac müzikler dinleyebilirsiniz. Flac müzik nedir? sorusunu detaylıca anlattığımıza göre şimdi mp3 ile farklarına geçelim.

Flac Mp3 Farkı

Şu an müziklerde kullanılan en yaygın codeclerden ikisi mp3 ve flac diyebiliriz fakat Flac Mp3 farkı hissedilebilecek kadar büyüktür. Özellikle çok enstrüman bulunan veya gürültülü denebilecek müziklerde flac mp3 farkı oldukça belirgindir. Flac mp3 farkına geçmeden önce size mp3ü de anlatmam gerekiyor. (Bu arada elbette farklı codecler de var mesela Apple’ın AAC, ALAC codecleri veya APE gibi farklı codecler de bulunuyor fakat bunlardan başka bir makalede bahsedebilirim. Şimdilik ele aldığımız ana konumuz Flac ve Mp3

Mp3 Nedir?

Mp3 codeci günümüzde en çok ve yaygın olarak kullanılan codec türüdür. Mp3 ses formatı bir lossy yani kayıplı ses sıkıştırma formatıdır. İnsan kulağının duyamayacağı frekanslar ve az hissedebildiğimiz frekanslar tamamen silinir ve haliyle dosya boyutları çok düşük bir hale gelerek bizlere ulaşır.

Flac Mp3 farkına geri dönelim…

Bir müzisyenin kaydettiği şarkının orjinal kayıt uzantısı .WAV olarak ele alalım ve bu .WAV dosyası 70MB olsun…

Bu kaydı .flac uzantısına dönüştürürsek hiçbir kayıp olmadan (Lossless) dosya boyutunu 30-40MB arasına düşürecektir. Hiçbir frekans silinmez, sadece sıkıştırma uygulanır. Kabaca rar veya 7z mantığı gibi de düşünebiliriz (dosyaları bozmadan sıkıştırma/boyut düşürme mantığı ile düşünürsek)

Bu kaydı .mp3 uzantısına dönüştürürsek seste kayıp yaşanır (Lossly) dosya boyutu 9MB hatta daha sıkıştırma uygulanırsa 5-6MBlara kadar inebilir. Bu işlemde bazı frekanslar tamamen silindiği için dosya boyutu oldukça düşüyor. Peki bu çıkarılan frekanslar çok mu önemli?

Cevap hem evet hem hayır….

Flac ile Mp3 Arasındaki Farklar (Flac vs Mp3)

  • Frekanslar dengelidir. Baslar ve tizler daha belirgindir, patlamazlar.
  • Şarkıda çok enstrüman veya dolu sesler bulunuyorsa enstrümanlar daha keskin duyulur ve birbiri ile daha kolay ayırt edilebilir.
  • Oynatıcınızda veya bilgisayarınızda kişisel Ekolayzer (EQ) kullanıyorsanız mp3te kesinlikle ses bozulmaları hissedebilirsiniz fakat bu flacte neredeyse olmamaktadır.

Flac ile mp3 arasındaki farkı anlayabilmek için;

  • Müzik kulağınızın gelişmiş olması gerekiyor.
  • İyi bir ses kartına veya müzik seti/ses oynatıcısına ihtiyaç duyulabilir.
  • İyi bir kulaklık veya hoparlörler kesinlikle gerekiyor.

Bir mp3 dosyası en yüksek 320kb/sn (320kbps) sahip olabilir. 192kb/sn,
128kb/sn gibi daha fazla sıkıştırma da uygulanabilir. Bu dosya boyutunu azalttığı gibi ses kalitesine de etki edip azaltacaktır.
Flac uzantıda ise ortalama kalitede 500kb/sn veya 800kb/sn arası olabiliyor. Hatta bu ana kaydın kalitesine göre 6000kb/sn lere de çıkabilmektedir.

128kb/sn bir mp3 ile 320kbps arasındaki mp3 arasındaki fark bulunduğu gibi 320kbps mp3 ile flac müzikte de fark bulunur.

Yani aynı flac ve mp3ü dinleyen insanların kimisi arada farkı anlamaz kimisi de anlayabilir, kimisi anlamasa bile psikolojik olarak kendisine iyi gelebilir. Bu tamamen kişinin müzik kulağı ve ekipmanlarına göre değişen bir durumdur diyebiliriz. Fakat 50 liralık, 100 liralık bir kulaklık ile büyük bir fark hissedebilmek yanlış olur. Hem kaliteli ses çıkışına hem de geniş frekans aralığına sahip bir kulaklık gerekiyor.

Fakat bilinmelidir ki;

Her Flac müzik gerçekten Flac değildir.

Gerçek Flac Müzik Örnek
Gerçek Flac Müzik Örnek

Belki konu uzayacak ama bundan da bahsetmem gerekiyor çünkü internette yüzlerce .flac uzantılı dosyalar bulunabiliyor. 10MBlık bir mp3 dosyasını, flac uzantıya dönüştürürseniz de bir flac uzantılı dosya elde etmiş olursunuz üstelik dosyanın boyutu 20-30mblara çıkacaktır fakat dinlediğiniz müzikte bu flac ile mp3 arasında fark bulunmayacaktır. Çünkü ana dosya kaynağınız zaten frekansları kırpılmış, kayıplı bir dosya. Bunu flac uzantısına getirmek o frekansları tekrardan geri getirmeyeceği için mp3 ile arasında hiçbir fark oluşmayacaktır. Sadece kaplamış olduğu alan fazla olacaktır.

Yani sizin orjinal cdden, plaktan veya kayıttan dönüştürülmüş gerçek bir flac dosyası edinmeniz gerekiyor.

Gerçek flac uzantılı müzik nasıl anlaşılır bununla ilgili makale gelecekte yayınlayabilirim..

  1. brl diyor ki;

    çok güzel bir anlatım olmuş

  2. clownfish39 diyor ki;

    320 kbps mp3 müzik dinlemek kulağa saygısızlıktır. iyi ki bu yazıyı okumuşum, artık kayıtlarımı flac olarak export edeceğim. bu arada siteyi yeni keşfettim. çok faydalı yazılar var. zevkle takip edeceğim.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız