Filezilla Kullanımı ve FTP Bağlantısı
FTP nedir? FTP bağlantısı nasıl kurulur? Filezilla kullanımı, indirmek ve kurmak, nasıl dosya transfer edilir? Dosya izinleri ayarlama ve diğer tüm bilgiler…
Bir websitesine veya sunucuya sahipseniz en çok kullanacağınız şeylerden biri kuşkusuz FTP bağlantısı kurmak olacaktır. Ücretsiz FTP programı olan FileZilla kullanımı ve FTP bağlantısı gerçekleştirmek için gerekli tüm adımları bu yazımızda öğreneceksiniz. FTP bağlantısı nedir? Filezilla kullanımı, indirme, kurma işlemi, FTP bağlantısı kurma, dosya aktarımı yapmak ve dosya izinleri değiştirmek (CHMOD) gibi tüm temel bilgileri bu yazımda açıklayacağım.
FileZilla Kullanımı, İndirme ve Kurma İşlemi
FileZilla Nedir? Ne İşe Yarar?
Basitçe anlatmak gerekirse FileZilla, FTP bağlantısı gerçekleştirebileceğiniz bir programdır. FTP ise iki bilgisayar arasında dosya transferi yapmanızı sağlayan bir protoldür. Bu program sayesinde uzaktaki bir sunucuyla bağlantı kurarak dosya aktarımı yapabilirsiniz.
FTP hakkında daha geniş bir bilgi için “FTP Nedir? Nasıl Kullanılır ve FTP Programı” adlı yazımı okuyabilirsiniz.
FileZilla, kullanımı basit ve ücretsiz bir programdır. Windows, Linux ve Mac OS gibi tüm masaüstü işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Açık kaynak kodludur ve en çok tercih edilen FTP programıdır. FTP, FTPS ve SFTP gibi bağlantıları da desteklemektedir.
Programının Türkçe dil desteği de bulunmaktadır.
Dilerseniz şimdi kurma işlemine geçelim.
FileZilla Nasıl İndirilir ve Nasıl Kurulur?
Program tamamen ücretsizdir ve Türkçe dil desteği de bulunmaktadır.
İndirme, Kurulum ve Kullanımla ilgili Youtube kanalımdan yayınlamış olduğum videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Şimdi yazılı bir şekilde de anlatmaya devam edelim.
FileZilla İndirmek İçin Tıklayın: “FileZilla İndir”
Programı indirebilmek için öncelikle bilgisayarınızda 32 bit mi yoksa 64 bit işletim sistemi mi kurulu olduğunu öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer 32 bitlik işletim sistemine sahipseniz 32 bit, 64 bitlik bir işletim sistemine sahipseniz de 64 bitlik kurulum dosyasını indirin. Linux, Mac OS gibi diğer işletim sistemleri yine aynı sayfadan kurulumlarına ulaşabilirsiniz.
Kurulum işlemi basittir. Kurulumun ardından masaüstüne kısayol oluşturmasını isterseniz kurulum aşamasında “Destop Icon” şıkkını seçebilirsiniz. Onun dışında değişik yapmanıza gerek yoktur. Sadece “İleri ->” diyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.
(Kurulumda takılıyorsanız yukarıda bulunan Youtube videomu izleyebilirsiniz)
FileZilla ile FTP Bağlantısı Kurmak
Bağlantı kurabilmek için öncelikle bağlanacağınız sunucunun bilgilerini bilmeniz gerekiyor. Sunucu kiraladığınızda (Websitesi, VDS, VPS, Bulut sunucular vs.) bilgileriniz e-posta aracılığı ile size iletilmektedir. Bu bilgileri kullanarak FileZilla ile FTP bağlantısı kurmak aşamasına geçiliyor.
Eğer FTP bilgilerinizi bilmiyorsanız host firmanız ile iletişime geçerek bilgilerinizi talep edebilirsiniz.
Gereken bilgiler:
- Sunucu: Sunucu adı veya IP adresi (ftp.siteismi.com veya rakamlar olabilir)
- Kullanıcı adı: FTP kullanıcı adınız
- Parola: FTP kullanıcı adınızın şifresi
- Kapı: Bağlanılacak port
(Burayı boş bırakabilirsiniz veya belirtilmişse belirtilen portu girebilirsiniz veya “21”, “22” kullanabilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan programa giriş yapın. “Hızlı Bağlan” butonunun yanında bulunan sunucu, kullanıcı adı ve parola kısımlarını doldurup hızlı bir şekilde bağlanabilirsiniz.
Ben sürekli bu bilgileri tekrar girmek istemiyorum derseniz eğer yukarıdaki resimde işaretlenmiş alanda bulunan “Site Yöneticisi” sekmesini açın. Gelen pencerede “Yeni Site” butonuna tıklayarak ftp bilgilerinizi girin. Böylelikle FileZillayı her açtığınızda site yöneticisi bölümüne girerek bilgileri tekrar girmeye gerek kalmadan FileZilla ile FTP bağlantısı kurabilirsiniz.
FileZilla ile Dosya Aktarımı Yapmak (Nasıl Yapılır?)
FileZilla programı hiçbir komut girmeye gerek kalmadan çok basit bir kullanıma sahiptir. FileZilla ile dosya aktarımı yapmak haliyle çok kolay bir hale geliyor. Nasıl yapılır derseniz eğer ister dosyaya sağ tıklayıp aktarım kuyruğuna ekleyebilir istersenizde dosyayı sürükle ve bırak mantığı ile dosya transferi yapabilirsiniz.
Eğer bir website sunucusuna bağlandıysanız anadizinin “public_html“, “httpdocs” veya “www” olduğunu baştan belirteyim.
Taşımak istediğiniz dosyaya sağ tıklayarak “Aktarım Kuyruğuna Ekle” tıklayın.
Açık olan klasöre seçmiş olduğunuz dosya kopyalanacaktır.
FileZilla “sürükle bırak” teknolojisine de sahiptir. Yani;
Sol taraftan dosya alıp sağ tarafa sürüklerseniz, bilgisayardaki o dosyayı sunucunuza kopyalar (Mor ok) – (Yerel site sekmesinden uzak siteye)
Sağ taraftan dosya alıp sol tarafa sürüklerseniz de sunucudaki dosyayı bilgisayarınıza kopyalar (Kırmızı ok) – (Uzak site sekmesinden yerel siteye)
Hatta hatta masaüstü veya klasör içinde dosya sürükleyip FileZilla sekmesine geçerek de sunucunuza dosya aktarabilirsiniz.
FileZilla ile Dosya İzinleri Ayarlama (CHMOD)
Websitenizin veya sunucunuzun güvenliği için dosya izinlerine çok dikkat etmelisiniz. Özellikle WordPress, Opencart, Joomla veya diğer yazılımlar kullanılmaktaysa dosya izinleri ayarlama mutlaka gerekecektir. Bu işleme CHMOD adı verilmektedir.
“Şu dosyanın veya klasörün CHMOD değeri 644 olmalı” gibi cümlelerle karşılaşabiliyoruz. Bunlar dosya izinleri olmaktadır ve her dosyaya, her klasöre ayrı izinler yani değerler verebilmekteyiz.
Dosyaya veya klasöre sağ tıklayıp “Dosya İzinleri”ne tıklayın.
Dosya iznini ister sayısal değer, isterseniz de yukarıdan manuel olarak işaretleyip dosya izinlerini değiştirebilirsiniz.
Filezilla ya tanımlamış olduğumuz alan adlarımız ve hosting bağlantılarını format sonrası tekrar hılı bir şekilde yerine yerleştirme imkanı var mı?
Evet, FTP bağlantısı kurduğunuz yer olan site yöneticisine giriş yapıp “sitelerim” klasörüne sağ tıklarsanız “Bilgileri Dışa Aktar” diye bir seçenek göreceksiniz ve “sites.xml” adında bir dosya olacak. Sonrasında bu dosyayı kullanarak FTP bilgilerini geri yükleme yapabilirsiniz.